Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Svjetski dan kulturne raznolikosti u Čitaonici Kluba umirovljenika

Svjetski dan kulturne raznolikosti prigodnim je programima obilježen od 21. do 25. svibnja 2018. u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula.

Program je osmišljen na način da su svoj rad predstavile udruge manjina koje djeluju u Puli.

U Čitaonici ovom prigodom predstavili su se: KUD Uljanik Pula, Udruga Roma Istre Pula, Makedonsko kulturno društvo „Sveti Kiril i Metodij“ Pula, Mađarsko kulturno društvo „Móricz Zsigmond“ Pula, Srpski kulturni centar Pula, Slovensko kulturno društvo Istra Pula, Zajednica Talijana Pula - Comunità degli Italiani Pola i KUD Bosna Istarske županije.

Ulaz je slobodan!

PROGRAM:

Ponedjeljak, 21. svibnja 2018. u 17.30 sati:otvorenje programa nastupom KUD-a „Uljanik“ Pula

Utorak, 22. svibnja 2018. u 17.30 sati:Udruga Roma Istre Pula i Makedonsko kulturno društvo „Sveti Kiril i Metodij“ Pula

Srijeda, 23. svibnja 2018. u 17.30 sati: Mađarsko kulturno društvo „Móricz Zsigmond“ Pula i Srpski kulturni centar Pula

Četvrtak, 24. svibnja 2018. u 17.30 sati: Slovensko kulturno društvo „Istra“ Pula i Zajednica Talijana Pula - Comunità degli Italiani Pola

Petak, 25. svibnja 2018. u 18 sati: KUD Bosna Istarske županije

Glavna skupština UNESCO-a 2001. usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije. Svjetski Dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine.

"Stotinama milijuna godina, priroda je razvijala nevjerojatne oblike života koji su međusobno tijesno povezani: opstanak svih neophodan je kako bi se osiguralo kontinuirano postojanje prirodnih ekosustava. Na sličan način "kulturni ekosustavi" sastavljeni od bogatih i kompleksnih mozaika više ili manje snažnih kultura, trebaju osigurati raznolikost kako bi sačuvali i prenijeli vrijedno naslijeđe budućim generacijama. Baš kao što su politike za zaštitu bioraznolikosti neophodne kako bi se osigurala zaštita prirodnih ekosustava i raznolikost vrsta, samo odgovarajuće kulturne politike mogu osigurati zaštitu kulturne raznolikosti suočene s rizikom jedinstvene homogenizacije kulture u današnjem svijetu.” Iz UNESCO-ovog izvješća iz 1995. "Our Creative Diversity" (Naša kreativna raznolikost)

Galerija fotografija

PODIJELI: