Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

6. Brazilski dani u Puli

Posebnost ovogodišnjih Brazilski dana je u prvom službenom posjetu potomaka Hrvata iz Brazila svojoj domovini. Time će pulska publika dobiti priliku razgovarati s našim gostima koji imaju snažnu želju upoznati raznolikost Hrvatske, a možda se i vratiti da bi joj pridonijeli na svoj način. Također, bit će nastavljen i prošlogodišnji program s raspravama o značenju seljenja i iseljavanja, uz pronalaženje poveznica i razlika s ciljem razumijevanja današnjice. Slušat ćemo priče, čitat ćemo iskaze i pjevat ćemo pjesme koje prelaze mora i uvijek nalaze plodno tlo.

Program

Petak, 18. svibnja 2018.

12.30 - 14 sati / Gimnazija Pula: razgovor s gimnazijalcima na temu Ostati ili otići: iseljavanje nekad i danas.
Razgovor srednjoškolaca i njihovih profesora s članovima zajednice kao oblik razmjene iskustava i činjenica koje je nužno uzeti u obzir u razmatranju odlaska ili ostanka u Hrvatskoj - jednog od glavnih pitanja današnjice.

18 – 19 sati / Središnja knjižnica: okrugli stol na temu Postoje li Hrvati iseljenici u Brazil?
Središnji događaj ovogodišnjih Brazilskih dana: prvi put u Hrvatskoj predstavit će se iseljenička zajednica u "zaboravu", budući da je iseljavanje u ovu latinoameričku zemlju iznimno slabo istraženo te joj je posvećeno malo vremena i prostora, što ju je dovelo u nezavidan položaj. Svi oni koje zanima kako žive naši ljudi tamo, "preko bare", što im se sviđa, što ih mori u novoj postojbini, moći će dobiti sve potrebne informacije. Uz to, bit će predstavljene knjige o samom iseljeništvu, autorski rad profesora Milana Puha, u kojima su ovjekovječeni rad i doprinos Hrvata u Brazilu.

19 – 19.30 sati / Središnja knjižnica: mini koncert "Moj kanat u Brazilu" - predstavljanje glazbenog stvaralaštva na portugalskom brazilskom kantautorice Elis Lovrić, trenutno jedne od vodećih (kulturnih) spona između ove dvije zemlje, koja će na svoj, osebujan način pokazati da je moguće povezati ove dvije naoko daleke zemlje i dati jedan novi impuls njihovom zbližavanju.

Subota, 19. svibnja 2018.

10.30 – 12 sati / Središnja knjižnica: Pulski đir po Brazilu - kutak posvećen upoznavanju Brazila iz prve ruke. Svi zainteresirani koji su željni informacija o ovoj zemlji, moći će porazgovarati s našim gostima. Ovim se susretom nastavlja cilj Brazilskih dana, a to je otvaranje novih vidika, naglasak na raznolikosti brazilske kulture i njezinog približavanja Hrvatskoj.

PODIJELI: