Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Održana godišnja skupština Društva bibliotekara Istre

U Gradskoj knjižnici Labin 19. rujna 2017. održana je godišnja skupština Društva bibliotekara Istre.

Na samom početku skupa diplomirana knjižničarka, voditeljica Službe za koordinaciju programa i usluga i odnosa s javnošću u Gradskoj knjižnici Rijeka Verena Tibljaš održala je pozvano izlaganje Razvoj čitatelja: posao bez radnog vremena. U predavanju je govorila o smislu programskih aktivnosti za djecu i mlade u knjižnicama s osvrtom na djecu rane dobi, predškolce, školarce, tinejdžere i mlade, razvoju čitatelja od člana do volontera, važnosti razvoja volonterske mreže i zajednice koja knjižnicu čini vidljivijim i poželjnijim mjestom u zajednici, važnosti brige o publici i sudionicima programa, suradnji sa zajednicom kao prirodnim partnerom u životu knjižnice, vrijednosti čitateljskih klubova u razvoju čitatelja i sljubljivanju s knjižnicom, kao i radosti svakodnevne interakcije s čitateljima.

U službenom dijelu skupštine podnesena su programska i financijska izvješća za prošlu godinu, kao i predsatvljeni plan i program za narednu kalendarsku godinu.

Prihvaćen je prijedlog da Povjerenstvo za izbor NAJ projekta DBI-a ostane u istom sastavu kao i prošle godine (Vanessa Toić, Vanja Fornažar, Magda Rimanić, Ivan Kraljević i Tatjana Šušnica Relić).

Iz osobnih razloga dosadašnja predsjednica Iva Ciceran spriječena je obavljati dužnost predsjednice DBI-ja pa ju je, do isteka mandata, preuzela diplomirana knjižničarka Nadia Bužleta.

Marija Petener-Lorenzin predstavila je ukratko Bibliografiju zbornika radova Znanstvenog skupa "Susreti na dragom kamenu" (1969. - 2001.), kao i svoj rad i angažman na njezinoj izradi.

Skupština je završila u svečanom tonu dodjelom Pohvalnice za NAJ projekt i Nagrade DBI-a.

Pohvalnicu je dobio projekt Sveučilišne knjižnice u Puli Istarske novine online, čiji je inicijator i glavni nositelj dr. sc. Bruno Dobrić, knjižničarski savjetnik i voditelj Sveučilišne knjižnice. Projektom Istarske novine online/Istrian Newspapers Online (INO) ostvarena je virtualna čitaonica starih novina koje su izlazile u Istri u drugoj polovini 19. stoljeća i u prvoj polovini 20. stoljeća. Putem mrežnih stranica svim zainteresiranima je omogućeno da listaju i čitaju te stare novine.

Nagradu za iznimne usluge u promicanju Društva te za dugogodišnji uspješan rad u knjižničarstvu dobila je diplomirana knjižničarka Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Nela Načinović diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Odsjeku za hrvatski jezik i književnost. Od 1977. godine zaposlena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Tijekom svog rada u Knjižnici radila je na raznim poslovima. Aktivna je pri različitim komisijama i odborima pri Hrvatskom knjižničarskom društvu te je članica raznih udruga i kulturno-umjetničkih društava. "U više mandata bila je predsjednica Društva bibliotekara Istre. Izlagala je i sudjelovala na raznim stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, kao i brojnim programima na promicanju knjižnice i knjižničarstva te kulture čitanja. Tijekom svog rada realizirala je brojne projekte, a zaslužna je za preseljenje i otvaranje Središnje knjižnice GKČ Pula na novoj lokaciji, otvaranje Multimedijalne čitaonice – turističke knjižnice te otvaranje Čitaonice Kluba umirovljenika Pula za osobe treće životne dobi", navedeno je u motivaciji.

Galerija fotografija

PODIJELI: