Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

Seminar na temu uloge i unaprjeđenja rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

U Središnjoj knjižnici 13. rujna 2017. održan je seminar na temu uloge i unaprjeđenja rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Savjeta za racionalne manjine.

Prisutne su u uvodnom dijelu pozdravile zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci i zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

O dosadašnjoj ulozi i radu vijeća nacionalnih manjina, o problemima s kojima se susreću te o primjerima dobre prakse govorili su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Branko Sočanac, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin te predstavnik Ministarstva uprave Sulejman Tabaković. Govorilo se i o problemima financiranja vijeća, njihovoj ulozi kao savjetodavnog tijela te o poteškoćama s kojima se susreću prilikom primjene Zakona kojim su definirana prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i o jačanju uloge i prava vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te njihovoj povezanosti s predstavnicima lokalne samouprave.

Na seminaru su sudjelovali i članovi vijeća te predstavnici nacionalnih manjina koji su sudjelovali u raspravi i razmijenili mišljenja s nadležnim državnim tijelima.

PODIJELI: