Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Novosti

U Celju otvorena izložba "Pula pred Prvi svjetski rat"

U povodu obilježavanja stote godišnjice Prvog svjetskog rata i 11. bitke na Soči u Središnjoj knjižnici Celje 22. lipnja 2017. otvorena je izložba Pula pred Prvi svjetski rat, dio projekta međunarodne suradnje slovenske i pulske knjižnice.

Izložbu su otvorili zamjenik gradonačelnika Celja Stane Rozman i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, koja je ovom prigodom istaknula kako se ovime nastavlja uspješna prekogranična knjižnična suradnja čiji je cilj razmjena iskustava, predstavljanje primjera dobre prakse i povezivanje hrvatskih i slovenskih knjižničara.

Na otvorenju izložbe ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović i direktorica Središnje knjižnice Celje Polona Rifelj potpisale su Povelju o prijateljstvu i suradnji.

Izložba je otvorena uz glazbene note istarskog kantautora Bruna Krajcara.

Ova gostujuća izložba ovim je povodom prevedena na slovenski jezik te je dio projekta međunarodne suradnje pulske i celjske knjižnice koje je podržalo Ministarstvo kulture RH, a kojim se nastavlja uspješna suradnja s ciljem knjižnične i kulturne razmjene, što omogućuje bolje upoznavanje susjednih država i nudi veći raspon kritičkog razmišljanja o pitanjima koja dotiču rast i razvoj pluralnog društva. U Središnjoj knjižnici Celje bit će postavljena do 15. rujna, nakon čega će gostovati u knjižnicama diljem Slovenije.

Pula pred Prvi svjetski rat nastala je kao dio projekta '1914. – Puna je Pula / Pola Gremita', kojom se Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključila europskom obilježavanju 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. Izložba prikazuje fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914. i daje presjek pulske svakodnevnice u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata. Na osnovu povijesne, arhivske i novinske građe istaknuti su pojedini segmenti pulskog specifikuma s posebnim naglaskom na kulturni život grada. Izložba govori o kulturnim događanjima 1914., koncertima, kinematografima, kazalištu, o razonodi i načinu provođenja slobodnog vremena, stilu odijevanja, zelenom gradskom ozračju i bogatstvu mediteranskih i egzotičnih biljnih vrsta, o razvijenosti prometne infrastrukture koja je povezivala Pulu s ostatkom Europe.

Ovim postavom sažeti su najrelevantniji trenuci jednog od prosperitetnijih razdoblja u povijesti Pule kao prilog obilježavanju Velikog rata koji još uvijek zauzima značajno mjesto u kolektivnom sjećanju čovječanstva.

Galerija fotografija

PODIJELI: