Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

Tjedan istarskih knjižnica: Roman Pavić predstavlja "Kamikaze"

Knjigom do mira tema je 5. Tjedna istarskih knjižnica.

U dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula 21. rujna 2023., upravo na Međunarodni dan mira, svoj antiratni roman Kamikaze predstavio je Roman Pavić.

Susret je moderirala Nevena Trgovčić, a s autorom je osim o Kamikaze razgovarala i o romanu Pozdrav iz Staljingrada, ali i onima već napisanima, no još neobjavljenima, inspiraciji, motivaciji za pisanje, ratu i miru...


O knjizi:

Kadet japanske Carske vojne akademije Hirokazu Kaze uzdanica je i ponos Japanske vojske, u svemu najbolji, od juda do pucanja. On predstavlja budućnost Japanske vojske i jedan je od predodređenih za najviše zadatke. Usred vihora svjetskoga rata biva poslan da se pridruži Ministarstvu vanjskih poslova te da obavi jedan od najvažnijih zadataka za budućnost Japana. No mladića preplave emocije kada ugleda tajnicu ministra, a dvoje mladih ljubav dovodi u beznadnu situaciju koju carske institucije ne opraštaju. Hirokazu Kaze poslan je u carsku avijaciju da postane jedan od kamikaza, a ljubav njegova života prognana je u rodni Nagasaki.

Besmisao žrtvovanja za vojne ambicije, velika ljubav, precizno i točno opisana atmosfera Japana u Drugome svjetskome ratu te fanatizam generala i ministara koji ne mare za ljudske sudbine, već samo za veliku povijest teme su antiratnog romana Kamikaze. Roman Pavić ispisao je univerzalnu priču o ljubavi i prijateljstvu, o odanosti ljudskim i moralnim idealima, a ne onima domovine i dužnosti. Kamikaze su istinska posveta svima onima koji su u najtežim vremenima izabrali humanost i vjernost.

O autoru:

Roman Pavić rođen je u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega i Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje je završio i specijalizaciju iz kirurgije 2001. Subspecijalizirao je traumatologiju i plastičnu kirurgiju te specijalizirao ortopediju i traumatologiju, kao i hitnu medicinu. Doktor znanosti je od 2006. Radio je kao znanstveni asistent na Sveučilištu Connecticut u SAD-u. Bio je zaposlen u KB-u Osijek u Klinici za kirurgiju, a od 2011. pročelnik je Zavoda za kirurgiju šake u Klinici za traumatologiju u Zagrebu, KBC Sestre milosrdnice. Znanstveni je savjetnik i redoviti profesor na Katedri za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Osijeku. Objavio je više od stotinu medicinskih znanstvenih i stručnih radova. Na Oxfordskom sveučilištu dobio je priznanje za izvrsnost kao recenzent za časopis Injury u četiri navrata. Također je bio izlagač i voditelj na brojnim hrvatskim i svjetskim medicinskim kongresima, što mu je donijelo priznanje Sveučilišta u Torinu. Bio je dragovoljac Domovinskog rata od kraja lipnja 1991.; ranjen je u Tenji prilikom spašavanja i izvlačenja ranjenika. Iz područja povijesti također ima objavljen međunarodno indeksirani znanstveni rad. Ljubitelj je povijesti i umjetnosti te poznavatelj borilačkih vještina, osobito juda i karatea. Pozdrav iz Staljingrada prvi mu je roman.

PODIJELI: