Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Mladi

Tjedan istarskih knjižnica: Snježana Babić Višnjić o romanu "Suze boga Marsa"

Tjedan istarskih knjižnica petu se godinu zaredom obilježava trećeg tjedna u rujnu, a ovogodišnja tema je Knjigom do mira. Tim povodom Gradska knjižnica i čitaonica Pula u srijedu, 20. rujna 2023. ugostila spisateljicu Snježanu Babić Višnjić koja je učenicima predstavila svoj roman Suze boga Marsa: u 10 sati sa spisateljicom razgovarali su učenici 7.b razreda OŠ Veruda u Knjižnici Veruda, a u 13 sati na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice učenici trećih razreda Medicinske škole Pula.


O knjizi:

Svijet nije napravljen prema mjeri malenih pa ipak oni često odigraju važne uloge u situacijama kada mnogi odrasli zakažu. Nastaju tako nove perspektive koje dovode u pitanje smisao i tumačenje mnogih velikih povijesnih događaja. Nastavljajući već zacrtanim putem oživljavanja znanih i manje znanih povijesnih zbivanja, autorica spaja suvremenost s referentnim točkama u bližoj i daljoj prošlosti koje se najčešće razlikuju samo po sudionicima. Djeca u vrtlogu ratnih zbivanja već su bila junaci priča i romana za djecu i mlade, ali pred nama je rukopis koji pokušava osvijetliti jednu specifičnost koju nikakav društveni razvoj dosad još nije uspio prevladati – vojne opsade.

Roman Suze boga Marsa je koncipiran u tri sloja koja se međusobno isprepleću u dijelovima koji su slični u svim razdobljima, a odražavaju djetinju sposobnost da i u najgorim okolnostima vide svjetlo koje može pomoći njima i ljudima oko njih. Prateći Andriju i njegovu majku i sestru, koji bježe pred turskom najezdom i nađu se u osmanlijskom okruženju daleko od doma, Ivana, koji je s mamom pobjegao iz okružena Vukovara, i Jusufa, koji se s ocem našao u okupiranoj Alepu kad je došao posjetiti očevu obitelj, shvaćamo koliko snage može biti u djetetu da nadvlada situaciju i da čak svojim djelovanjem u neku ruku promijeni njezin tijek.  Skretanjem pozornosti s općeg povijesnog događaja na pojedinačnu sudbinu i spektar emocija koje moraju iskusiti najmlađi u takvim pogibeljnim okolnostima osvjetljava se besmislenost logike odraslih koji prečesto paralizirani strahom nisu sposobni donijeti životno važne odluke. Ovaj roman mogao bi postati nadahnjujuće i važno štivo djeci i mladima tijekom odrastanja jer upozorava na to da svi imamo snagu da utječemo na događaje oko sebe ma koliko se oni činili većima i važnijima od nas.

O autorici:

Snježana Babić Višnjić suvremena je hrvatska spisateljica. Napisala je i objavila niz romana za djecu i mlade: “Upomoć, mama se smanjila” (2003.), “Janko među dinićima” (2004.) i “Srce od kamena – Mali krapinski pračovjek Babu” (2012.),” Kika i tajna uklete kuće” (2014.),”Puhni u jedra” (2014.), ”Andautonac” (2015.), ”Krugovi na vodi” (2015.), ”Suze boga Marsa” (2018.), ”Krotitelj vodenjaka” (2019), ”Povratak u Andautoniju” (2020.). Te su knjige, pokazalo se na mnogim susretima s čitateljima, našle svoj put do malih i odraslih čitatelja. Popularne su jer im je poruka univerzalna i tematiziraju problemske situacije koje se ponavljaju naraštajima tijekom odrastanja. Smatra svojom misijom pomoći malenima u različitim teškim okolnostima u kojima bi se mogli osjećati usamljeno ili uplašeno. Inspirirana svojom djecom, napisala je i dvije stotine priče za djecu, pišući svaki dan po jednu, koje su objavljene u ”Vjesniku”, a poslije su ukoričene u dvjema zbirkama ”Šešir od snova” 1 i 2 . Na temelju odabranih priča nastao je i scenarij za dugometražni igrani film za djecu i mlade. Do sada je napisala i niz drama (“Priča se nastavlja”, “Sofija”, “Nestali”, “Kamenčić želja”, “Lopovi”, “Žena koja nije plakala”…). Mnoge su joj radiodrame emitirane na Trećem programu Hrvatskog radija. Piše i poeziju, kratke priče, književne kritike i teorijska djela te radi kao urednik, lektor i novinar. Predsjednica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, gdje je i urednica tiskanih izdanja, te članica Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Uređuje i slikovnice Sretnog srca te vodi radionice pisanja u Centru za kreativno pisanje – „Pričoslovnica“ i „Put u slikovnicu“.

 

Galerija fotografija

PODIJELI: