Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

Predstavljen zbornik radova "Kupelwieser na Brijunima"

U povodu 180. godišnjice rođenja Paula Kupelwiesera (1. veljače1843. – 20. ožujka 1919.) 1. veljače 2023. u Središnjoj knjižnici predstavljena je knjiga Paul Kupelwieser na Brijunima - zbornik radova Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (1843. – 1919.) / (Brijuni – Pula; 11. i 12. X. 2019.).

Predstavljanje su organizirali Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, a o knjizi su govorili dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i urednici Brigitta Mader i Bruno Dobrić. Uvodno su okupljene pozdravili ravnateljica Knjižnice Nadia Bužleta, voditelj Sveučilišne knjižnice u Puli Ivan Kraljević i Kupelwieserov potomak g. Theodor Mautner Markhof.

Knjigu je izdala Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te je objavljena uz potporu Grada Pule i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.


Iz uvodnika Zbornika:

"U povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (Beč, 1. II. 1843. – Beč, 20. III. 1919.), Sveučilišna knjižnica i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba organizirali su 11. i 12. listopada 2019. na Brijunima i u Puli međunarodni znanstveni skup u čast Austrijanca čije je ime neodvojivo od Brijunskog otočja." (...)

"Cilj međunarodnog znanstvenog skupa, na kojem je sudjelovao 21 predavač iz Hrvatske i Austrije, bio je u najrazličitijim aspektima predstaviti djelo i djelovanje Paula Kupelwiesera u južnoj Istri s posebnim osvrtom na Brijune, ali ujedno i istaknuti njegovu važnost za suvremeni turizam na Brijunima. U skladu s time, raznolik je i krug tema u koji su smješteni ovi prilozi. Prostire se od znanosti i tehnike, preko likovne umjetnosti, arhitekture, književnosti i glazbe do gospodarstva i turizma te stoga također zrcali složenu osobnost Paula Kupelwiesera."

(urednici: dr. phil. Brigitta Mader i dr. sc. Bruno Dobrić)

Galerija fotografija

PODIJELI: