Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Umirovljenici

Međunarodni dan starijih osoba

U Čitaonici kluba umirovljenika Pula 30. rujna 2022. prigodnim programom Knjižnica je obilježila Međunarodni dan starijih osoba.

Suorganizator programa je Istarska stranka umirovljenika - Partito istriano dei pensionati, dok su posebni gosti bili učenici Osnovne škole Centar koji su se predstavili kratkim dramsko-glazbenim programom.
Obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov te predstavnici suorganizatora.
Okupljene uvodno je pozdravila ravnateljica Knjižnice Nadia Bužleta te je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji programa, kao i potpori Grada Pule. Govoreći o važnosti Međunarodnog dana umirovljenika istaknula je dvije činjenice: da svi imamo pravo na dostojanstveno starenje i da starije osobe zaslužuju osobito poštovanje, brigu i pažnju u društvu. „Svjedočimo stalnim i brzim promjenama u društvu, a upravo je starijim osobama u tom procesu potrebna veća podrška kako bi se lakše i sigurnije prilagodili promjenama. Stoga je moja poruka danas da je važan afirmativan stav svakog pojedinca, ali i institucija i vlasti prema starijim osobama kako  bismo zajedničkim naporima osigurali kvalitetniji, bolji i ispunjeniji život. To je bio i jedan od glavnih razloga osnivanja Čitaonice još prije 16 godina koja je postala dnevni boravak mnogim sugrađanima treće životne dobi", rekla je ravnateljica.
Zamjenica gradonačelnika Ivona Močinić pozdravila je prisutne umirovljenike i čestitala im njihov dan te također naglasila važnost brige o starijim osobama, izrazivši zadovoljstvo što se nastavljaju programi u Čitaonici u kojoj su svi umirovljenici dobrodošli.
Naime,  simbolična godišnja članarina u Čitaonici je 10 kuna, a svim je korisnicima omogućeno čitanje dnevnog tiska i časopisa (dostupno je 30-ak naslova), igranje šaha, organiziraju se tematske radionice, razni kulturni programi.
Programom u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, nakon pauze, nastavljaju se kulturni i edukativni programi u Čitaonici. U Mjesecu hrvatske knjige bit će održane radionice digitalne pismenosti, a tijekom jeseni i zime planirana su predavanja koja se odnose zdravu prehranu, ekologiju, energetsku učinkovitost i zdravlje, kao i izložbe te književna druženja. Nastavljaju se i redovni programi i aktivnosti pa će tako svakodnevno (ukoliko se ne održava drugi program) od 10.30 do 14 sati članovi mogu igrati šah, dok je u studenom predviđen nastavak radionica učenja engleskog jezika za osobe s predznanjem, koje će voditi profesorica Violeta Juvan.  
Proglašenje Međunarodnog dana starijih osoba datira od 1990. na temelju odluke i Rezolucije 45/106 Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, donesene 14. prosinca 1990. godine. Od tada se u svijetu redovito na različite načine i kroz različite aktivnosti u javnosti naglašava važnost starijih osoba kao ravnopravnih članova svakog društva te općenito senzibilizira javnost o izazovima koje donosi starenje.

Galerija fotografija

PODIJELI: