Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Predavanje "Joyceov 'Uliks': otkud takav roman, i čemu?"

Događanja

Datum: 17.6.22.
Sat: 12:00h
Lokacija: Središnja knjižnica
Publika: Odrasli, Mladi

Joyceov 'Uliks': otkud takav roman, i čemu? naziv je predavanja koje je 17. lipnja održao izv. prof. dr. sc. Igor Grbić u dvorani Središnje knjižnice. 

Predavanje je organizirao Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u sklopu programa manifestacije Bloomsdayja ,manifestacije kojom se obilježavaju lik i djelo irskog pisca Jamesa Joycea.


O predavanju:
Kako je uopće mogao nastati roman kao što je Uliks? Prvi dio predavanja pruža opće književnopovijesne, a onda i uže modernističke koordinate koje su stvorile tolike uvjete za pojavljivanje takvog romana da je ovo bilo maltene neizbježno. U drugom se dijelu skiciraju osnovni elementi romana kao što su struktura, kompozicija, teme, motivi, likovi i radnja, s posebnim naglaskom na tzv. mitsku metodu primijenjenu u djelu. Uliks se u konačnici nadaje kao izrazito organizirano, zgusnuto i smisleno djelo, koje od čitatelja tek iziskuje otkrivanje samo njemu svojstvenoga ključa, koji predrasudu o Uliksu kao proizvoljnoj eksperimentalnoj svaštari zamjenjuje uvidom u njegovu ambiciju da postane totalnim romanom.

PODIJELI: