Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano: Vodnjanski „Melting Pot“ u XVI. stoljeću

Događanja

Datum: 17.6.22.
Sat: 19:00h
Lokacija: Vjenčana sala, Vodnjan
Publika: Odrasli, Mladi

U Vodnjanu je nastavljen program Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano koji organiziraju Grad Vodnjan - Dignano, Istarsko povijesno društvo -  Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan -  Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano.

Ovom prigodom, 17. lipnja 2022. u Vjenčanoj sali (Narodni trg, Vodnjan), dr. sc. Milena Joksimović održala je javno predavanje naslovljeno Vodnjanski „Melting Pot“ u XVI. stoljeću: stjecište naroda, kultura i vjeroispovijesti - „Melting Pot“ di Dignano nel XVI secolo: luogo d'incontro di popoli, culture e religioni.

O predavanju:

Po nalogu pape Grgura XIII. veronski je biskup Augustin Valier 1579. i 1580. godine vizitirao Pulsku biskupiju. Spisi o tom ophodu dragocjen su izvor za poznavanje istarske povijesti u XVI. stoljeću. U vrijeme vizitacije Vodnjan je bio važno mjesto u koje su se stjecali ljudi različitog porijekla, kulture, jezika i vjeroispovijesti. Taj se pluralizam odrazio i na duhovnoj i intelektualnoj razini pa je onovremeni Vodnjan bio poznat kao značajno središte protestantizma. Promatrano s aspekta gospodarstva, proizvodnja maslinovog ulja još je u ono vrijeme bila od iznimnog značaja za Vodnjanštinu. O svemu  tome svjedoče nam spisi Valierove vizitacije.

O predavačici:

Dr. sc. Milena Joksimović  (1979.), doktorica klasičnih znanosti, latinistica. Živi i radi u Puli. Njena područja istraživanja su latinska lingvistika, kršćanski latinitet, srednjovjekovni i novovjekovni latinitet, Biblija, Jeronim, Vulgata te povijest privatnog života i položaj žene u antici i ranom srednjem vijeku. Radila je kao istraživač-suradnik na Filozofskom fakultetu u Beogradu i kao asistent na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Sveučilištu John Naisbitt u Beogradu. Sudjelovala je na mnogim europskim  znanstvenim projektima, autorica je brojnih predavanja i znanstvenih i stručnih radova iz oblasti latinske lingvistike i povijesti.  Najveći projekt na kojem radi odnosi se na transkripciju i tumačenje spisa o vizitaciji biskupa Valiera istarskim biskupijama 1579. i 1580. godine. Često održava popularna predavanja o istarskoj prošlosti, napisala je slikovnicu o gladijatorima, a s učenicima priređuje izložbu učeničkih radova na temu antike. Tajnica je Istarskog povijesnog društva.

PODIJELI: