Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Mladi

Festival znanosti: "Pogled iza stakla" ŠTUT-a

Je li čaša polupuna ili poluprazna? Još važnije, kako je uopće nastala staklena čaša i drugi predmeti od stakla koje svakodnevno koristimo?

U dvorani Središnje knjižnice u petak, 5. svibnja 2022. u sklopu programa Festivala znanosti učenicima srednje škole bit će prikazan film Pogled iza stakla čiji su autori učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Priču o staklu, povijesnim zanimljivostima, tehnologiji izrade staklene robe, unikatnim arheološkim primjercima i još pokoju anegdotu, publici će ispričati učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i njihovi sugovornici. Povezano s obrazovnim usmjerenjem Škole, učenici će demonstrirati i posluživanje toplih i hladnih napitaka, kako drugačije nego u staklenim čašama. U filmu se otkriva na koji način nastaje staklena masa, propituju se tajne zanata „puhača stakla", doznajemo koji su stakleni predmeti bili omiljeni u antičko doba, kako se poslužuje pjenušavo vino...

U povodu obilježavanja Međunarodne godine stakla 2022. koju je proglasio UN, pogledat ćemo „iza stakla" i istražiti, kako nas je i nadahnula glavna tema Festivala znanosti 2022., sve uporabne dobrobiti staklenih proizvoda u ŽIVOTU ljudi.

Iz Škole za turizam zahvaljuju upravi i suradnicima iz pulske tvornice stakla Duran d.d., Arheološkog muzeja Istre i Optike Johny, kao i Knjižnici na ustupanju prostora za predstavljanje programa, te pohvaljuju učenike koji su sudjelovali u snimanju filma: Teu Stupar, Gabriela Rajačića i Marka Vugrinca.
Poveznica na program. Poveznica na aktivnost.

Galerija fotografija

PODIJELI: