Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

Promocija knjige "Bokeljski zagovori – tragom hrvatske baštine Boke kotorske"

Hrvatska bratovština Istarske županije Bokeljska mornarica 809 Pula u Središnjoj knjižnici 29. travnja 2022. godine u povodu blagdana Ozane Kotorske organizirala je svečanu akademiju Hrvati Boke u Istri blaženoj Ozani u čast. Tim povodom održana je promocija knjige Bokeljski zagovori – tragom hrvatske baštine Boke kotorske autorice Vande Babić Galić te prikazan dokumentarni film o blaženoj Ozani autora Boža Vodopije.

Na akademiji su sudjelovali te o knjizi govorili:
gosp. Božo Vodopija, novinar HRT-a
prof. dr. sc. Vanda Babić Galić
prof . dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar MVEP RH.

 

O autorici
Vanda Babić Galić rođena je u Kotoru 1967. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, dodiplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslijediplomski studij, smjer Književnost, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Na Sveučilištu u Zadru (tada Filozofskom fakultetu) radi od 1992. kao znanstvena novakinja. Magistrirala 1997. na Filozofskom fakul¬tetu u Zagrebu s temom “Hrvatska srednjovjekovna tradicija u bokokotorskim pasionskim tekstovima.”
Doktorirala je 2003. na Sveučilištu u Zagrebu disertacijom “Kulturno-povijesne vrijednosti djelovanja Vicka Zmajevića u Boki kotorskoj i Zadru”. Danas je (od 2017.) u zvanju redovite profesorice.

Vanda Babić Galić u Hrvatskoj je već desetljećima  istoznačnica za Boku kotorsku i njezinu kulturnu povijest. Ova zadarska profesorica i književnica desetljećima oživljava zaboravljene bokeljske teme i ljudske sudbine te ih vraća njihovoj hrvatskoj kulturnoj matici. Njezinom zaslugom danas ovi ljudi i njihova djela, koji nekoć nisu imali ni jednu domovinu, imaju čak dvije. To im je bogatstvo darovala upravo autorica ove knjige. - prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak

Hrvatska bratovština županije istarske Bokeljska mornarica 809 Pula od 1996. godine djeluje na ovim prostorima kao udruga koja okuplja Bokelje i prijatelje Boke na području Istarske županije. Osnovna je zadaća udruge njegovati i čuvati povijesnu, kulturnu i duhovnu tradiciju zavičaja Boke kotorske povezujući slične povijesne i kulturne prostore kao što su Boka i Istra.

Galerija fotografija

PODIJELI: