Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

Predavanje na temu nužne obrane Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga, u Središnjoj knjižnici organiziralo je predavanje na temu nužne obrane, pod nazivom O nužnoj obrani kroz prizmu ključnih aspekata - pravni pojmovi u laičkom životu.

Predavanje je održala izv. prof. dr sc. Barbara Herceg Pakšić s Pravnog fakulteta u Osijeku u srijedu, 1. prosinca 2021. te je sudionike upoznala s pravom na obranu od protupravnog napada te je objasnila će što je to prekoračenje nužne obrane. Polaznici predavanja dobili su bolji uvid u pravo na nužnu obranu (samoobranu), kako se zaštiti od nasilja, a pri tome ostati unutar zakonom propisanog prava.

U uvodnom dijelu Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske, održala je predavanje Uloga policije u podršci i zaštiti žena žrtava nasilja – aspekti represivnog i preventivnog rada.

Barbara Herceg Pakšić pravna je stručnjakinja za nužnu obranu i krajnju nužde. Napisala je monografiju Isprika u kaznenom pravu - Prekoračenje granica nužne obrane i krajnje nužde. Knjiga je rezultat kontinuiranog znanstvenog istraživanja u području krivnje, nužne obrane i krajnje nužde kao temeljnih instituta kaznenog prava.

Ovim predavanjem Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola otvara novo poglavlje u programima prevencije kojima će se lokalnoj zajednici ponuditi znanja koja su životno primjenjiva i usmjerena su na otklanjanje uzroka nasilja i drugih oblika antisocijalnog ponašanja. Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grad Pule-Pola okuplja sve dionike koji svojim radom i djelovanjem pomažu u prevenciji kriminaliteta i ostvarenju potrebne razine urbane sigurnosti kao multidisciplinarnog područje.

Predavanje je održano uživo u dvorani Knjižnice i online na platformi Zoom. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta za sudjelovanje uživo u dvorani je ograničen te je prijava obvezna.

 

PROGRAM

16:45 – 17:00 Prijam sudionika

17.00 – 17.10 Uvodni govor

17:10– 17:30 „Uloga policije u podršci i zaštiti žena žrtava nasilja – aspekti represivnog i preventivnog rada“, Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije, Policijska uprava istarska

17:30 – 18:15 "O nužnoj obrani kroz prizmu ključnih aspekata-pravni pojmovi u laičkom životu", Izv.prof.dr.sc. Barbara Herceg Pakšić, Katedra kazneno-pravnih znanosti, Pravni fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

18.25 - 18.45 Rasprava i pitanja

Galerija fotografija

PODIJELI: