Sukladno odluci Stožera civilne zaštite, od utorka 16. studenoga 2021. godine u Knjižnicu je dopušten ulazak korisnicima i poslovnim suradnicima samo uz predočenje valjane i važeće EU Covid potvrde, što podrazumijeva i istodobno predočenje identifikacijskoga dokumenta. Više informacija o uslugama za vrijeme pandemije COVID-19 pogledajte ovdje.
Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

"Dante 9-7-9": putovanje kroz Pakao, Čistilište i Raj

Događanja

Datum: 22.11.21.
Sat: 15:00h
Lokacija: Središnja knjižnica
Publika: Odrasli, Mladi

Šetnja kroz Danteovih 9 krugova pakla, 7 krugova čistilišta i 9 rajskih nebesa.

U povodu 700. godišnjice smrti velikog talijanskog književnika Dantea Alighierija (1265. – 9. rujna 1321.), u Središnjoj knjižnici postavljena je izložba Dante 9-7-9. Plod je to istoimenog projekta koji je Knjižnica u suradnji s Talijanskom srednjom školom – Scuola media superiore italiana „Dante Alighieri“ Pula-Pola, Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula, Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Pazinskim kolegijem – klasičnom gimnazijom, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.  
Motivi njegovog najznačajnijeg djela i dandanas se javljaju u svim granama umjetnosti i šire, a u ovom projektu tema su edukativne putujuće izložbe te koncept vodiča za informacijsko opismenjivanje mladih.
Izložba je prožeta simbolima, baš kao i Danteov život i stvaralaštvo. Kroz 33 plakata predstavljene su zanimljivosti iz života Dantea Alighierija i prikazana sva njegova djela, s naglaskom na stihove i motive iz Božanstvene komedije. Povezani su Danteovi motivi u POP kulturi, saznaje se gdje je Dante smjestio Pulu i Hrvatsku te kada se i zašto obilježava Dantedi' (Danteov dan).
Danteove tercine učenici su prikazali različitim tehnikama (ulje na platnu, digitalni crteži, olovka, kombinirana tehnika...), čak su u knjižnicu doveli samog velikog pjesnika i njegovu Beatrice.   
U projektu su sudjelovali učenici 3. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula Nikol Bugarin, Darija Mladenović, Leona Ramljak, Luna Vojnović i Borna Vrkljan; učenice 3. razreda opće gimnazije TSŠ-SMSI „Dante Alighieri“ Pula-Pola Debora Aničić, Ania Bilić, Irene Hrelja, Krista Noelle Rajko, Veronica Stocco i Katia Šajina; učenice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Sara Bradarić, Mia-Mihaela Mijatović i Anastasia Nikiforov te Marijana Fable, Paolo Jelačić, Mia Pavlović, Nicol Scropetta i Maja Šišinački, učenici Pazinskog kolegija – klasične gimnazije.
Radovi su nastali pod mentorstvom knjižničarki i i profesorica Gordane Rupena Stančić, Gordane Ivančić Dobran, Elde Pliško Horvat, Luane Moscarda, Žuže Gotesman, Željke Kondić Dabo i Kristine Varda. Koordinatorice projekta su Iva Lanča Joldić i Andrea Pavlović, dok grafičku realizaciju potpisuje Alen Žufić.

Posebnost ovog projekta je suradnja školskih knjižničara, narodne knjižnice, Županijske matične službe za školske knjižnice i Središnje knjižnice Talijana u RH. Uz to, izložba je dio 3. FLIT-a - Festivala talijanske književnosti, čiji je cilj poticanje čitanja kod mladih.
S obzirom na trenutne epidemiološke mjere te otežano provođenje organiziranih posjeta učenika, putujuće izložbe i e-sadržaji jedan su od načina poticanja mladih na čitanje i učenje te edukaciju o knjižničnim uslugama. Način na koji mladi komuniciraju, čitaju i pišu, uče i traže informacije mijenja se. Važan alat za razvijanje svih vrsta pismenosti jest uključivanje mladih u kulturne aktivnosti te kreiranje sadržaja. Ovo je bila i osnovna nit vodilja u kreiranju izložbe kako bi ona bila suvemena, mladenačka a ipak Danteovski prepoznatljiva.
Izložba će se moći razgledati do 3. prosinca u Središnjoj knjižnici, a uslijedit će postavi i otvorenja unutar škola koje su sudjelovale u projektu.

Galerija fotografija

PODIJELI: