Sukladno odluci Stožera civilne zaštite, od utorka 16. studenoga 2021. godine u Knjižnicu je dopušten ulazak korisnicima i poslovnim suradnicima samo uz predočenje valjane i važeće EU Covid potvrde, što podrazumijeva i istodobno predočenje identifikacijskoga dokumenta. Više informacija o uslugama za vrijeme pandemije COVID-19 pogledajte ovdje.
Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Događanja

Odrasli

9. Brazilski dani u Puli: Elis Lovrić i izložba o Silviju Pletikosu u Vodnjanu

Brazilski dani u Puli stigli su do svojeg 9. izdanja nadahnuti novim obzorima kulturne suradnje.Ove godine o Brazilu, Hrvatskoj i njihovim poveznicama razgovaramo od 9. do 11. studenog.

Program manifestacije otvaren je 9. studenog 2021. u 17 sati na Narodnom trgu u Vodnjanu izložbom o životu i radu istarskog slikara riba Silvija Pletikosa koji je ostavio velik trag na likovnu umjetnost raznih krajeva Brazila, s glazbenom posvetom slikaru u izvedbi Elis Lovrić.

Izložbom u Vodnjanu, u izlozima Trgovačke ulice gdje je Pletikos i živio prije odlaska u Brazil želimo hrvatskoj publici približiti život i rad ovog zanimljivog, ali široj publici gotovo nepoznatog slikara, kulturnog djelatnika i likovnog pedagoga.

U programu 9. Brazilskih dana u Puli uz Knjižnicu sudjeluju Sveučilište u Sao Paulu, Hrvatska matica iseljenika - Podružnica Pula, Kino Valli, Veleposlanstvo Savezne Republike Brazil u RH, Grad Pula-Pola, Grad Vodnjan-Dignano te kulturni djelatnici Elis Lovrić, Boris Domagoj Biletić i Daniel Načinović.

Posebnost ovogodišnjih Brazilskih dana su Dani brazilskog filma u Kinu Valli od 9. do 11. studenog. Program je otvoren filmom Stremiti ka Mjesecu (Flores Raras) u kojem pratimo brazilski život i ljubav američke spisateljice Elizabeth Bishop.

Film je temeljen na bestselleru iz 1995. godine "Rijetko i svakidašnje cvijeće: Priča Elizabeth Bishop i Lote de Macedo Soares" te dramatizira strastvenu i često izrazito dramatičnu ljubavnu aferu između američke pjesnikinje Elizabeth Bishop i brazilske arhitektice Lote de Macedo Soares. Gluma Mirande Ottoi i Glorie Pires je sjajna, bujan krajolik Petropolisa, gdje je Soares živjela, a Bishop joj se pridružila, nadahnjuje, a poezija filma je božanstvena. Redatelj Bruno Baretto kreirao je dirljiv prikaz veze između dvije uspješne umjetnice te strasti koja ih je spojila.

Galerija fotografija

PODIJELI: