Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Djeca
Mladi

Čitateljski maraton: Vesna Parun naglas

Knjižnica i ove se godine svojim programima uključila u nacionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige, a jedan od centralnih programa je čitateljski maraton, koji smo ove godine posvetili velikoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun, kao dio obilježavanja stogodišnjice njezina rođenja.  

Čitateljski maraton održan je 25. listopada 2022. na četiri lokacije: Knjižnica Veruda, Četvrt sv. Teodora, Trg Portarata i Dječja knjižnica, gdje su istovremeno od 10 do 10.30 sati stihove Vesne Parun čitali učenici 8. razreda OŠ Veruda, 5., 6. i 7. razreda OŠ Centar, 3. a razreda Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i 2.b i 3.b razreda Strukovne škole Pula, dok su vrtićarci iz Dječjeg vrtića Monte Zaro slušala igrokaz Mačak Džingiskan i Miki Trasi.

Prolaznici i sudionici su imali priliku poslušati izbor iz bogatog stvaralaštva Vesne Parun i uživati u univerzalnom jeziku – poeziji. Učenici su uz pomoć mentora iz bogatog pjesnikinjinog opusa odabrali pjesme kao što su Čitač snova, Nismo se mogli sjetiti, Ljubavna pjesma, Šum krila i šum vode, Prozori, I smrt je zora, Dom na cesti, Stablo, Nikad, Bezazlena pjesma, Riječ koja nas je uvrijedila, Zakon o zaštiti neznalica.

Vrlo opsežan pjesnički opus Vesne Parun, najprevođenije hrvatske pjesnikinje, jedno je od najznačajnijih poglavlja suvremenoga hrvatskog pjesništva. Osim pjesama pisala je i drame, igrokaze, basne, aforizme, epigrame, eseje, kritike i pjesme za djecu. Vesna Parun jedna je od najprevođenijih hrvatskih pjesnikinja. Djela su joj prevedena na bugarski, češki, engleski, esperanto, francuski, talijanski, mađarski, njemački, poljski, ruski, slovački, slovenski i švedski.  Objavila je više od 87 knjiga poezije, a uprizorena su četiri njezina dramska djela. Prevodila je pjesme sa slovenskoga, bugarskoga, francuskoga i njemačkoga

Galerija fotografija

PODIJELI: