Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Odrasli

Bruno Šimleša predstavio novu knjigu u Središnjoj knjižnici

Bruno Šimleša predstavio je svoju novu knjigu (P)ostati zdrav - kako da srce i um postanu tvornica lijekova u Središnjoj knjižnici 26. svibnja 2022.

Ovaj susret s autorom bio je dio njegove hrvatske turneje.

O knjizi:

Knjiga (P)ostati zdrav namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje. Važan dio knjige knjige čine i savjeti svima koji žele pomoći svojim voljenima u borbi za zdravlje. Jer okolina često ima najbolje moguće namjere, ali možda još češće ne zna te namjere provesti u djelo. To je i razumljivo jer nas nitko nije pripremao za ovakve izazove, a cilj je naučiti kako im pružiti osjećaj sigurnosti i voljenosti kad je to najpotrebnije.

Bogata primjerima iz stvarnog života, kao i nalazima brojnih znanstvenih istraživanja, knjiga želi kreirati most između znanosti i duhovnosti. Naravno, ne trebamo se odreći blagodati klasične medicine kako bismo uživali benefite holističkog pristupa, već ih kombinirati kako bismo povećali šanse za izlječenjem odnosno očuvali zdravlje. Jer, ne smijemo zaboraviti, naše srce i mozak izvanredna su tvornica lijekova!

Holistički pristupajući zdravlju, autor naglašava važnost misli, emocija i odnosa na naše fizičko stanje te preispituje uobičajeno shvaćanje koncepta zdravog života. Tako preispituje mogu li osjećaj ravnodušnosti ili toksični odnosi s partnerom više naštetiti od nedovoljnog kretanja ili gaziranog pića. Posebno su naglašena četiri faktora koji negativno utječu na zdravlje: neizražavanje emocija, kompromitiranje u odnosima, neosjećanje ljubavi prema sebi i stres.

O autoru:

Bruno Šimleša, po struci sociolog, autor je deset knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a Ljubavologija i Škola života među najprodavanijim su knjigama u Hrvatskoj i regiji.

Ovo je njegova prva knjiga čiji je fokus na zdravlju. Temu nije odabrao slučajeno. Naime, više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima te dio tih iskustava prenosi u ovoj knjizi, no oslonio se i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo. Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije, a iz tog razdoblja pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje njegovog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na HRT-u, redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne dvanaestogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje što je glavni cilj ove knjige.

Galerija fotografija

PODIJELI: