Pretraži katalog knjižnice ili web stranicu

Arhiva događanja

Djeca

"Bube koje vole zube" u Dječjoj knjižnici

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema hrvatski autori u Godini čitanja, u novootvorenoj Dječjoj knjižnici 10. studenog održana je prva promocija slikovnice. Kreativna Puležanka Petra Fabian Kapov i njezin simpatični sin Andro zajedno su napisali i nacrtali slikovnicu Bube koje vole zube.

Djeca najbolje uče kroz slikovnice i kroz priču, a posebno ako te priče pomažu djetetu riješiti neki problem. Kroz takve se priče djeca lako poistovjećuju s likom jer su mu nalik i slično se osjećaju. Slikovnica koju smo predstavili u Dječjoj knjižnici edukativnoj je slikovnica za djecu koja govori o higijeni zuba. Tekst slikovnice nastao je slučajno i spontano, dok je Petra Andru pokušavala objasniti zašto je važno prati zube kako bismo otjerali sve one bube koje grickaju zdrave dječje zubiće. Riječ po riječ, stih po stih, nastala je vesela rimovana slikovnica koja pomaže saznati koliko je važno prati zube i održavati ih zdravima. Slikovnicu je uredila i lektorirala Marijeta Matijaš koja je, uz autore, predstavila slikovnicu.

Slikovnica je zamišljena kao bojanka pa ju djeca mogu dovršavati samostalno, a na zadnjoj stranici nalazi se prazan okvir gdje svako dijete može nacrtati svoj predivan osmijeh. Takožer, tu je i plakat na kojem djeca nakon pranja zuba crtaju smajliće, a uz slikovnicu Petra i Andro poklanjanjaju kartončić na koji se upisuju datumi za posjete zubaru pa na taj način osim važnosti pranja zuba ističu i važnost redovitog odlaska zubaru.

Djeci je važno čitati od najranije dobi i kroz priču ih upoznavati sa svakodnevnim navikama, higijeni i zdravlju. Odlasci zubaru često predstavljaju veliki strah kod djece, a pranje zubi za neke je prava noćna mora. No, uz priču i ovu edukativnu slikovnicu, straha od zubara više neće biti.

Promocija je održana uz poštovanje epidemioloških mjera, i to u dva termina.

 

Galerija fotografija

PODIJELI: