Crijeva sa šarmom : sve o jednom podcijenjenom organu

31.10.18. Preporuke Općeznanstveni odjel

Crijeva sa šarmom : sve o jednom podcijenjenom organu / Giulia Enders. Zagreb : Znanje, 2016.

Knjiga na zabavan i znanstveno utemeljen način prikazuje čovjekov probavni sustav, od građe do funkcioniranja (od usta i želuca do tankog i debelog crijeva), objašnjava povezanost probavnih organa sa središnjim živčanim sustavom te utjecaj prehrane na zdravlje probave, a time i na cjelokupno zdravlje. Naime, znanstvenim je istraživanjima utvrđeno da se čak 4/5 čovjekovog imunosnog sustava nalazi u crijevima, što i nije toliko iznenađenje ako znamo da je površina probavnog trakta čak 100 puta veća od naše kože, a sva ta površina je zapravo u kontaktu s dijelovima vanjskog svijeta – hranom, pićem, onečišćenjima i napose mikroorganizmima. Čovjekov probavni sustav mora istodobno biti u mogućnosti namirnice usitniti do razine molekula kako bi iz okoline apsorbirao nutrijente i energiju potrebne za izgradnju i održavanje organizma na životu, ali i uništiti, neutralizirati i iz organizma izbaciti sve ono što može ugroziti čovjekov organizam, kao i većinu nusprodukata pretvorbe vanjskih sirovina u tjelesna tkiva, tekućine i energiju. Osim toga, autorica pruža i prikaz cijelog spektra probavnih problema, kao i načine njihova ublažavanja i/ili uklanjanja. A budući da čovjek nije naprosto jedan organizam, jer samo u njegovim crijevima živi oko 2 kilograma, odnosno više od 100 bilijuna bakterija, zadnja trećina knjige posvećena je crijevnom mikrobiotu.

Katalog