Bloomsday 2017.

09.06.17. Izdvojeno

Ljubitelji Jamesa Joycea i Irske 25. i 26. lipnja 2017. ponovno će u Puli ujediniti brojne kreativce i avanturiste te se prisjetiti velikog irskog književnika koji je nakratko živio u Puli.

Sedmi Bloomsday u Pulu dovodi sudionike iz cijele zemlje, ali i Europe kako bi se uspostavila kreativno-kulturna mreža koja odražava joyceovsku raznolikost u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima.

Ovogodišnji Bloomsday otvorila je radionica pisanja književnog bloga za mlade - Flash blogaonica - koja je održana 9. i 10. lipnja u Središnjoj knjižnici, a bit će predstvljena 26. lipnja. Naučeno na radionici, bit će primijenjeno na stvaranju bloga Knjižnice.

Nisu zanemareni ni najmlađi, koji će imati priliku u Knjižnici naučiti pojmove na engleskom i talijanskom jeziku kroz slikovnice Jamesa Joycea - radionica poticanja ranog učenja stranih jezika Mačke / Gatti / Cats - na zabavan i nadsve kreativan način uz nezaobilaznu udrugu Piccoli terremoti.

Festival ove godine slavi umjetnost plesa i pokreta, pa uz nastup Irish Maidena – grupe koja izvodi tradicionalni irski ples, sprema modernu radionicu hip-hopa u irskom tonu.

Promjena je i fokus na ženski rod: neo-soul glazbenica Dorotea Zovko posvećuje nastup Joyceovoj muzi Nori Barnacle s kojom dolazi u Pulu 1904. i s kojom vodi žestoke rasprave razriješene vrućom čokoladom i vođenjem ljubavi. Dorin nastup za Noru slavi stotu godišnjicu prvog velikog glazbenog nastupa gđe. Joyce u Zurichu. Kako je gospodin Joyce s divljenjem i čašicom pratio svoju damu, Dorin će nastup popratiti radionica izrade bloomsdayjovskih koktela.

No, kao ljubitelja kave i rane filmske animacije, Joycea bi obradovala radionica stop-animacije upravo u kavi koja je, kao i ostale, otvorena za sve uzraste, jezike i potpuno je besplatna.

Deset je točaka na Joyceovoj pulskoj karti 2017. zbog čega je ujedno i suvenir-poklon izdanja posebno oblikovana karta grada Pule dostupna na najprometnijim gradskim točkama, a građani i posjetitelji pozvani su obogatiti je svojim iskustvima. Građani su pozvani i s irskom veleposlanicom Olive Hempenstall prodiskutirati u Zajednici Talijana irsko-hrvatske odnose, fenomen emigracije Hrvata u Irsku i čuti kako uspjeti ili školovati se u Joyceovoj domovini iz koje je i sam emigirirao.

Festival je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule te Ministarstva kulture RH, koje je omogućilo održavanje radionice, zbog čega su sve aktivnosti tradicionalno besplatne.

Više o svim programima možete pronaći na stranici udruge Bloomsady Croatia.