Hrvatska volontira s terapijskim psima u Dječjoj knjižnici

16.05.16. Događanja Dječja knjižnica

Udruga Indeficienter Pet therapy i Dječja knjižnica priključili su se manifestaciji Hrvatska volontira.

Prvog dana ove manifestacije, u ponedjeljak, 16. svibnja 2016. mališani i maestra Ester iz udruge Piccoli terremoti čitali su Tari, terapijskom psu iz udruge Indeficienter Pet therapy u suradnji s kojom se u Dječjoj knjižnici osnovan čitateljski klub - Klub hvatača slova - namijenjen djeci koja manje vole čitati. Klub se sastaje jednom mjesečno, a održava se u sklopu programa READ i Čitaj (o) psu.

R.E.A.D.® - Čitaj (o) psu je dio pet therapy programa ("pet therapy" je prvotni naziv za ono što danas nazivamo intervencije potpomognute životinjama) koji uključuju kućne ljubimce odnosno certificirane R.E.A.D.- Čitaj (o) psu timove. Na žalost, mnogi još uvijek ne znaju područja primjene ove komplementarne terapije, a samim time nemaju informaciju o razini učinka prisutnosti životinje u neposrednoj blizini djeteta. Primjerice kod djeteta koje započinje iskustvo čitanja, većina osoba ne zna koliko uzbudljivo, korisno i učinkovito može biti predlaganje ove aktivnosti.

Često, djeca koja tek uče čitati imaju loše rezultate, ne zato što nisu u stanju čitati, već iz razloga što se uznemire, osjete nelagodu, brinu o tomu hoće li pogriješiti, ponekad namjerno izazovu neugodnu situaciju te kombinacija tih osjećanja onemogućavaju koncentraciju i usredotočenost na čitanje. Mnoga djeca imaju strah od čitanja naglas pred svojim kolegama iz razreda do te mjere da se doslovno “blokiraju”. Međutim, u trenutku kada dijete čita psu, ono se opusti od prvog trenutka, ne osjećaju neugodu niti nervozu i može se koncentrirati na čitanje. Često dijete koje čita mazi psa, a upravo ova jednostavna gesta dovodi do opuštanja, smanjuje krvni tlak i broj otkucaja srca. I prije negoli se osvijesti, dijete se u potpunosti usredotočuje na čitanje. Djeca koja sudjeluju u R.E.A.D.® - Čitaj (o) psu programu postižu izniman napredak čitalačkih sposobnosti, komunikacijskih vještina, razvijaju povjerenje, samopoštovanje, samopouzdanje te općenito poboljšavaju socijalne vještine i empatije. Osim o dobrobiti koje životinje imaju na ljude, postavlja se moralno i etičko pitanje o uključivanju životinja u suradnju s ljudima te je dobrobit životinja i važno i pitanje javnog interesa koja uključuje važne znanstvene, etičke i druge dimenzije. Poboljšanje našeg razumijevanja dobrobiti životinja, uključuje proučavanje ponašanja životinja, te je izazov u pristupu razumjevanja životinja i njihovih osjećaja. Iz znanstvene perspektive intervencija potpomognutih životinjama u svom nadubljem kontekstu nije samo edukativna ili pak terapijska već i socijalno/ društveno orijentirana, mi smo "društveni organizmi”, takvi su i psi, to znaći da i jedne i druge ne određuje biologija…predispozicija nije isto što i predodređenost.

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje. Hrvatska volontira ove se godine održava od 16. do 21. svibnja.