Biciklom oko svijeta sa Snežanom Radojičić

13.05.16. Događanja Središnja knjižnica

U Središnjoj knjižnici 13. svibnja 2016. gostovala je svjetska putnica, biciklistica Snežana Radojičić koja je govorila o svom, sad već epskom putovanju biciklom koje je započela 2011. godine kao krug oko svijeta, ali se u međuvremenu pretvorilo u nomadski način života.

Na tribini je predstavila pet naj zemalja i destinacija: najgostoljubiviji narod, najidealnije mjesto za život, najljepši grad, najtežu zemlju za putnika, najfascinantniji kulutrno-povijesni spomenik… i pet najinteresantnijih, nezaboravnih iskustava i doživljaja tijekom petogodišnjeg lutanja. U završnom dijelu tribine bilo je riječi o tome kako putovati s dnevnim budžetom od desetak dolara.

Snežana Radojičić profesorica je književnosti, menadžerica osiguranja, agentica prodaje nekretnina… a po zanimanju spisateljica koja je do polaska na putovanje objavljivala rijetko, ali od srca. Ako je prosječan ljudski život traje 75 - 80 godina, onda, kaže, prvu je polovicu svog života provela kao knjiški moljac, zagledana u sebe i radeći poslove koji je uglavnom nisu ispunjavali.

Bila je 2011. kada sam skupila hrabrost da kažem ‘ne’ životu kojim nisam bila zadovoljna i da, s budžetom od pet eura dnevno i partnerom kojeg jedva da sam i poznavala, krenem u svoju najveću životnu avanturu, s čvrstom namjerom da ostatak života proživim onako kako sam oduvijek željela. Nakon sedam mjeseci, ostala sam sama, a nakon devet – bez ikakvog izvora prihoda. Ali, nisam odustala. Nastavila sam da se kotrljam i za četiri godine prešla sam oko 40.000 km i posjetila više od trideset zemalja Europe i Azije. Ostvarila sam svoj cilj – da živi slobodno i od svojih knjiga. U međuvremenu sam se neizlječivo zarazila nomadskim načinom života tako da više i ne razmišljam o završetku putovanja.

Upravo „odrađuje“ balkansku turu putničkih tribina u 50-ak gradova na kojima će govoriti o svojim iskustvima i posljednjoj knjizi – Nomad, koja predstavlja nastavak romana Zakotrljaj me oko sveta.

Uz Nomada dosad je objavila: Dok su duše lutale, LP – lične priče, Zakotrljaj me oko sveta, Himalaya by bicycle: Annapurna circuit route, Across the Gobi desert, Priručnik za kampovanje sa mini-kuvarom, Vodič za putovanja biciklom.