Ženska večer uz dobru knjigu: Kako naši odnosi i komunikacija s okolinom utječu na naše zdravlje

26.02.15. Događanja Središnja knjižnica

Kako naši odnosi i komunikacija s okolinom utječu na naše zdravlje bila je tema druge Ženske večeri uz dobru knjigu koja je održana u Središnjoj knjižnici 26. veljače 2015.

Puno se govori o psihosomatskim bolestima, bolestima prouzročenima stresom, modernim bolestima koje su svaki dan sve raširenije, a ubrzani način života, svakodnevna borba s problemima, odnosi koji nas opterećuju, odgovornosti i zadaće koje imamo zasigurno su značajni faktori koji utječu na njih. 

O tome kako naši odnosi i komunikacija s okolinom utječu na naše zdravlje zainteresiranim Puljanima koji su dupkom napunili dvoranu Središnje knjižnice govorilo je nekoliko gošći. „Domaćica“ večeri bila je Nataša Vrsaljko Alić, life coach, koja je održala uvodno predavanje. U razgovoru su joj se kasnije pridružile Jelena Komad Pogorilić, koja se izliječila od teške bolesti zahvaljujući rješavanju svojih loših odnosa, Jasmina Bjelica Jazz iz Zagreba, ralationship coach čija su specijalnost međuljudski odnosi te je certificirani Bars facilitator, i Staša Stemberga, dr.med., a Skypeom s Novog Zelanda javila se Jasmina Kovačev, internacionalni EFT Ekspert i Coach za Vrhunska dostignuća, koja se bavi uklanjanjem emotivnih intenziteta i pomaganjem ljudima da promijene osobna uvjerenja, tj. mentalne blokade koje ih na bilo koji način sabotiraju u životu. Večer je moderirala Helga Može Glavan.

Ženska večer uz dobru knjigu zajednički je program Gradske knjižnice i čitaonice Pula i udruge Aktivna koji se održava u Središnjoj knjižnici posljednjeg četvrtka u mjesecu. Program je osmišljen kao niz predavanja za žene u svrhu njihova osnaživanja, a na svakom knjižničarke predlažu nekoliko naslova u kojima se obrađuje jednaka ili slična tematika. Žene puno čitaju, otvorenije su i sklonije stalnom učenju, prednjače u čitanju knjiga popularne psihologije i do sada se pokazalo da vole predavanja kojima će poboljšati svoj život. Stoga je jedan od ciljeva ovih večeri potaknuti žene da čitaju više, da promišljaju o određenim temama i da zajedno prodiskutiraju i izraze svoje mišljenje ili pitaju što ih zanima. Ulaz na sva predavanja je slobodan, a uz autore knjiga često su pozvani i stručnjaci da govore o temi večeri. Svaki je susret zaključen kratkom raspravom kada žene imaju priliku komentirati, postavljati dodatna pitanja te izraziti svoje mišljenje ili iskustvo.