Izložba Pula pred Prvi svjetski rat

28.06.14. Događanja Središnja knjižnica

Pula pred Prvi svjetski rat naziv je izložbe koja je otvorena 28. lipnja u Središnjoj knjižnici, a moći će se pogledati do 28. srpnja 2014.

Izložba, koja je priređena u povodu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, obrađuje kroz tekst i ilustraciju, društveni život i svakodnevnicu Pule u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata. Uspoređujući Pulu sredinom 19. stoljeća i Pulu 1914. zamjetna je gotovo zapanjujuća preobrazba jednog provincijskog gradića na samom jugu istarskog poluotoka u urbano i moderno vojno-pomorsko susretište Mediterana i Srednje Europe. Pula je u ulozi glavne luke Carske i kraljevske ratne mornarice ekspanzivno rasla u urbanističkom, demografskom, industrijskom i kulturnom pogledu i bila jedan od osam najvećih gradova austrijskog dijela Monarhije. Izložbom je obuhvaćen pogled na pulsku svakodnevnicu i fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914., kroz vijesti i napise iz tadašnjih dnevnih novina i tjednika, prikaz kulturnih i gospodarskih djelatnosti te društvenih prilika.

Pula pred Prvi svjetski rat dio je projekta '1914. – Puna je Pula / Pola Gremita', kojim se Pula i Istra priključuju europskom obilježavanju početka Velikog rata.