Predavanje u povodu obilježavanja Tjedna mozga 2019.

13.03.19. Događanja Središnja knjižnica

U povodu obilježavanja 18. tjedna mozga (Brain Awareness Week) Odjel za neurologiju Opće bolnice Pula 13. ožujka 2019. u Središnjoj knjižnici organizirao je predavanje o neuroznanosti i novostima u području neurodegenerativnih bolesti.

Dr. sc. Dolores Janko-Labinac, voditeljica Odjela neurologije govorila je na temu Demencije – detekcije i terapije, dr. med. spec. neurolog Frederic Ivan Silconi o Prevenciji i liječenju moždanog udara, dok je dr. med. spec. neurologinja Nevija Novak izlagala na temu Prva pomoć kod epileptičnog napadaja.

Cilj ovog predavanja je građanima Istarske županije približiti temeljna istraživanja kliničke primjene i stvarne pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja, pri čemu treba istaknuti i najveće izazove znanosti: odnos mozga i uma te pitanje genetske i evolucijske osnove specifično ljudskih funkcija kao što su govor, svijest o samom sebi i razumijevanje mišljenja drugih (teorija uma).

Aktivnosti vezane uz Tjedan mozga u svijetu svake su godine sve intenzivnije, s obzirom na to da je istraživanje mozga jedan od trajnih prioriteta istraživanja u razvijenim državama svijeta.

Ujedno, svi zainteresirani građani pozvani su u subotu, 16. ožujka 2019. godine na Gradsku tržnicu u Puli od 8.30 do 12.30 sati, kada će gore navedeni liječnici te medicinske sestre Odjela za neurologiju također upoznati javnost o temama značajnim za zdravlje mozga. U akciji će sudjelovati i učenici pulske Medicinske škole. Zainteresirani građani imat će priliku izmjeriti krvni tlak, dobiti informativne letke o prevenciji moždanog udara, simptomima i terapiji demencije i Parkinsonove bolesti, prvoj pomoći kod epileptičkog napadaja te sve potrebne informacije.