Dan ružičastih majica

28.02.18. Događanja Središnja knjižnica

U Hrvatskoj je, petu godinu zaredom, posljednje srijede u veljači, obilježen Dan ružičastih majica, čemu se priključila i Knjižnica, i to u suradnji sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a prošle godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca). U 2017. godini, na području PU istarske, po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 87 događaja s elementima nasilja, od čega su u 29 slučajeva utvrđeni elementi kaznenih djela (sedam kaznenih djela tjelesne ozljede, dva kaznena djela prijetnje, jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede, jedno kazneno djelo iznude i 18 ostalih kaznenih djela), dok u 58 slučajeva nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje broja djela što je znak da djeca, mladi ljudi, njihovi roditelji i učitelji sve više shvaćaju koja su to neprihvatljiva ponašanja i prijavljuju ih. To je ujedno i pokazatelj da suradnja svih nadležnih institucija i osvješćivanje problema vršnjačkog nasilja svih čimbenika daje rezultate.