Izložba slika Ide Slepčević-Drenik u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula

27.04.17. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

Izložba Sloboda stvaranja = stvaranje slobode / Liberty creation Ide Slepčević-Drenik otvorena je u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula 27. travnja 2017. godine.

O autorici i radovima govorio je Denis Sardoz, slikar i grafičar.

Izložba je organizirana u povodu Dana grada Pule i može se razgledati u radno vrijeme Čitaonice.

Ida Slepčević-Drenik rođena je u Puli. Okušala se i još uvijek eksperimentira u različitim tehnikama, iako joj je omiljena kombinirana tehnika. Tematski još uvijek istražuje - od klasičnih pejzaža do kubistički klasičnih motiva... Članica je likovnih udruženja ostvarila je više samostalnih i sudjelovala na skupnim izložbama Uliksa i Medulinarta te gotovo na svakoj skupnoj izložbi ili ex-temporeu u Istri.


Ida je u proteklih godinu dana stvorila niz slikarskih ostvarenja u drevnoj tehnici enkaustike. Iako uz pomoć suvremenih alata i na nešto tehnički jednostavniji način no što se to nekad činilo, Ida je pronašla način kojim bojama i motivima može ispričati sve ono što joj leži na duši, a to je najbolja potvrda autoru da je ono što čini zaista pravi put stvaranja. Na pogled su to mahom apstraktni motivi intezivnog, no uravnoteženog kolorita, često u kontrastnom odnosu boja koji u vrtlogu energičnih poteza djeluju izrazito ekspresivno. No, posvetimo li se svakom motivu posebice, prepoznat ćemo u njima priče koje nam sugeriraju naslovi slika pa ćemo tako moći raspoznati niz različitih događaja i emocija iz autoričinog života u rasponu od onih najnježnijih i kontemplaivnih pa sve do snažnih, burnih i energičnih. S obzirom na to da su to mahom situacije iz svakodnevnog života, moguće je potpuno se identificirati s njima, što radovima daje dodatnu širinu pa tako gledajući ih možemo proživljavati stanja radosti nastanka novog života, kao i sjete zbog prolaznosti vremena, a česte su i refleksije na različita putovanja, bilo stvarna ili ona duhovna. Kao što je i autorica sama u nazivu ovog opusa napisala, sve su to snoviđenja, a ona su stvarna upravo onoliko koliko im to sami dopuštamo". Tina Širec Džodan, povjesničarka umjetnosti