Predstavljanje knjige "Igre na NEsreću"

20.02.17. Događanja Središnja knjižnica

Knjiga Igre na NEsreću Pina Tuftana predstavljena je 20. veljače 2017. u dvorani Središnje knjižnice. Uz autora knjigu je predstavila doc. dr. sc. Marlena Plavšić iz Društva psihologa Istre.

Predstavljanje je organizirano kao dio pulskog programa obilježavanja 10. Tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Tjedan psihologije u Hrvatskoj, deseti po redu, obilježava se od 20. do 27. veljače 2017. različitim događanjima i aktivnostima psihologa u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore.

Autor je naglasio da ovaj tip ovisnosti obitelj dosta teško prepoznaju, za razliku od, primjerice, ovisnosti o alkoholu ili drogama, a u Hrvatskoj je dobio na zamahu prije dvadesetak godina kad se počeo otvarati veliki broj kladionica. Najranjivija skupina su upravo maloljetne osobe te smatra da je zabrinjavajuća dostupnost "igara na sreću", dok se postojeći zakon, koji zabranjuje kockanje maloljetnicima, često ne poštuje niti provodi.

Tuftan je rekao da mu je namjera bila napisati priručnik namijenjen svakodnevnim ljudima kojim će pomoći obiteljima i pojedincima u procesu oporavka i izlječenja. Pa tako Igre na NEsreću - Priručnik za pomoć obiteljima kockara i kockarima koji se sami ne mogu oduprijeti "igrama na sreću" donose savjete kako prepoznati kockara, odnosno simptome ovisnosti, pojašnjava mehanizme koji se kriju iza ovisničkog ponašanja, donosi primjere iz prakse, razlaže razne načine terapije i sam proces liječenja te donosi pregled zakonskih odredbi koji se odnosi na igre na sreću. Na kraju knjige nalaze se kontakti na kojima se u Hrvatskoj može potražiti stručna pomoć te popis terapijskih zajednica. U knjizi su posebno dojmljivi životopisi kockara i članova njihovih obitelji.

Pino Tuftan, psiholog u Centru za izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti NZZJZ PGŽ-a, već dugi niz godina se bavi bolestima ovisnosti, a s kockarima radi od 2008. godine. Zbog legalnosti, rasprostranjenosti, dostupnosti te društvene prihvaćenosti “igara na sreću“, kockanju se nije pridavala pažnja i težina kao drugim vrstama ovisnosti. Zahvaljujući ljudima koji su, bilo iz privatnih ili profesionalnih razloga, prepoznali širinu i težinu problema i krenuli djelovati u smjeru prevencije i liječenja, danas je društvo osvještenije i informiranije o samoj problematici, iako su statistike i dalje porazne.