Predavanje profesora Gorazda Ćosića

07.02.17. Događanja Središnja knjižnica

Profesor Gorazd Ćosić, autor knjige Causalitas constans, održao je 7. veljače u Središnjoj knjižnici predavanje na temu Vremenska dilatacija svjetlosnih satova u specijalnoj teoriji relativnosti.

Ćosić se u svom izlaganju suprotstavio osnovnim tezama specijalne teorije relativnosti Alberta Einsteina po kojoj promatrač u kretanju ne može znati kreće li se ili miruje te da njegovo vrijeme teče sporije. Pokazao je kako promatrač u kretanju uz pomoć dva identična svjetlosna sata koja se nalaze u različitim položajima, gdje jedan u odnosu na drugi mora biti spušten za 90 stupnjeva, odnosno postavljen u smjeru kretanja, dobiva različito mjerenje vremena jednog sata u odnosu na drugi, zbog čega može znati da se kreće. Nadalje, iznio je argumente koji se suprotstavljaju tezi o usporavanju vremena u specijalnoj teoriji relativnosti, podjednako kao i u općoj teoriji relativnosti gdje različiti satovi u polju pojačane gravitacije pokazuju različito mjerenje vremena jedan u odnosu na drugi.

Nakon predavanja povela se kratka rasprava, za vrijeme koje je profesor Ćosić odgovorio na pitanja publike te iznio još neke pojedinosti vezane uz svoju knjigu.