Izložba Likovni elementi

25.01.17. Događanja Središnja knjižnica

Izložba Likovni elementi nastala u suradnji Osnovne škole Kaštanjer i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli otvorena je u Središnjoj knjižnici u 25. siječnja 2017.

Na otvorenju prisutnima su se obratili Nela Načinović, ravnateljica Knjižnice, doc. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Nada Crnković, prof., ravnateljica OŠ Kaštanjer, doc. art. Aleksandra Rotar, metodičarka Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

U programu su sudjelovali učenice Asja Burba, Nika Ban, Katarina Crljenko i Matea Prenz te Anamarija Bukovnik i Lucija Strenja.

Izložba je to likovnih radova učenika 1., 2. ,3. i 4. razreda Osnovne škole Kaštanjer Pula koji su nastali u sklopu diplomskih predavanja studentica 5. godine Učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti pulskog sveučilišta.

Dijete je osnova na kojoj počiva budućnost čovječanstva. Sistematskim praćenjem u dječjem likovnom izražavanju uočavamo niz zakonitosti u razvoju likovnog izraza na način da pratimo razvoj motorike, mišljenja, spoznaje, mašte, estetike. Pažljivom analizom dječjih radova otkrit ćemo poseban svijet dječjeg življenja. Dijete crtežom, slikom, modelom izražava svoja iskustva, interese, želje, osjećaje te prikazuje vanjski svijet onako kako ga ono proživljava.

Likovna djela djece, učenika Osnovne škole Kaštanjer iz Pule koje ovdje vidimo, nastala su tijekom diplomske nastave koju su izvodile studentice Učiteljskog studija, 5.godine Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Studentice su pod mojim mentorstvom odabrale radove koji će biti izloženi, nalijepile ih na podloge od papira i kartona i uz svaki rad dodale pripadajuću legendu odnosno autore radova. Plakat/pozivnicu je grafički oblikovala studentica Nikolina Goldin. Drugi dio izložbe će biti izložen u Galeriji Osnovne škole Kaštanjer u Puli i moći će se pogledati svakog radnog dana.

Želim se ovom prigodom zahvaliti na velikoj podršci dekanici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta doc.dr.sc.Mirjani Radetić-Paić, ravnateljici Osnovne škole Kaštanjer Nadi Crnković, prof., ravnateljici Gradske knjižnice knjižnice i čitaonice Pula Neli Načinović, prof., učiteljicama/mentoricama razredne nastave Mariji Čulinović, prof. (4.r.), Branki Medančić, prof. (2.r.), Gordani Saulig (3.r.), Veri Šebelić, prof. (1.r.).

                                                 doc.art. Aleksandra Rotar, metodičarka